Secţie pentru cazurile uşoare COVID-19, la Spitalul Orăşenesc Măcin

Social

Cazurile uşoare de infectare cu noul coronavirus înregistrate în nordul judeţului Tulcea vor fi internate la Spitalul Orăşenesc Măcin.

El a explicat înfiinţarea noii secţii prin creşterea accentuată a numărului cazurilor de COVID-19 în această zonă a judeţului, dar şi prin faptul că a fost atinsă capacitatea maximă de internare la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea.

“Ţinând cont de evoluţia epidemiologică din nordul judeţului, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, am reuşit ca la Spitalul Orăşenesc Măcin să înfiinţăm o secţie cu 10 paturi COVID-19 pentru partea de nord a judeţului, paturi cu spitalizare de zi. Din păcate, tratăm numai cazurile uşoare şi foarte uşoare. Pot spune că ducem o lipsă de medici infecţionişti, dar deocamdată reuşim să ne descurcăm. Cazurile grave sunt transferate în judeţele Brăila, Constanţa şi Galaţi”, a afirmat Iordan.

În primele şapte zile ale acestei luni, în judeţ s-au înregistrat 94 de cazuri şi există localităţi, Grindu, Jijila, Rachelu, Carcaliu, Măcin, Stejaru, Parcheş, Mineri, Vasile Alecsandri, în care rata de incidenţă este de peste 3 la mia de locuitori.

“Nu vorbim despre o transmitere comunitară. Vorbim de focare aflate sub supraveghere epidemiologică permanentă, iar dacă ne raportăm la numărul de locuitori din localităţile respective, vom observa că la Vasile Alecsandri, de exemplu, unde avem 515 locuitori avem 3 cazuri, o familie formată din soţ şi soţie şi un vecin, şi avem o rată de incidenţă de 5,83. Nu se impune carantinarea acestor localităţi”, a precizat prefectul judeţului.

Pentru patru comune, Grindu, Stejaru, Somova şi Jijila, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, miercuri, să recomande populaţiei măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, iar în comunităţile nemenţionate în ordin, comuna Carcaliu, satul Rachelu din comuna Luncaviţa şi oraşul Măcin, autorităţile efectuează controale integrate.

“Prin intermediul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în sistem integrat, efectuăm zilnic controale privind modul de respectare a măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 şi ne axăm în special pe comunităţile cu o rată de incidenţă de peste 1,5%”, a mai spus prefectul Alexandru Iordan.

Potrivit sursei citate, în Tulcea, 13 unităţi şcolare funcţionează în scenariul galben, iar în trei unităţi de învăţământ se aplică scenariul roşu, care presupune doar ore online.

Printre măsurile recomandate populaţiei din comunele Grindu, Stejaru, Somova şi Jijila se află organizarea programului de lucru în regim de telemuncă atât în instituţii publice, cât şi în societăţile private, sau decalarea programului pentru evitarea aglomerării, interzicerea organizării evenimentelor private şi publice, scurtarea duratei slujbelor în biserică şi, pe cât posibil, desfăşurarea acestora în aer liber, purtarea măştii de protecţie în aer liber şi în spaţiile închise.

Potrivit datelor Prefecturii judeţului Tulcea, până joi dimineaţa, 1.011 persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, iar 45 au murit.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.