21 mai Ziua Internationala pentru diversitate culturala

Social

În fiecare an pe data de 21 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională pentru Diversitate Culturală.

Importanţa acestei zile, este cu siguranţă mult mai acut simţită acum când întreaga omenire este îngenuncheată de o agresivă pandemie. Indiferent de religie, etnie sau naţionalitate prin această pandemie ni s-a dovedit încă o dată egalitatea specie umane.

De-a lungul anilor Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a luptat pentru a aduce în faţa publicului o diversitate culturală amplă, prin organizarea festivalurilor multietnice şi prin abordarea suitelor de jocuri specifice altor etnii.

Aceste acţiuni îşi propun să descopere şi să promoveze ansambluri de dansuri şi grupuri vocale, considerând că în acest mod se poate aduce o contribuţie la cunoaşterea, dezvoltarea şi perpetuarea culturii specifice minorităţilor naţionale, reprezentând un factor de conservare şi valorificare a valorosului patrimoniu imaterial din zona Deltei Dunării, zona fiind renumită prin numărul impresionant de etnii ce convieţuiesc în deplină armonie, de secole în acest spaţiu.

În contextual actual generat de răspândirea noului Coronavirus, când întâlnirile de orice fel sunt interzise, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” şi-a propus să marcheze această zi, printr-o provocare lansată pe pagina de socializare a ansamblului. „Unitate în diversitate” este numele provocării care îşi propune să dovedească deschiderea spre diversitate, acceptare şi colaborare într-o societate globalizată. Toţi cei care îşi doresc să participe la provocarea noastră sunt invitaţi să pună pe pagina ansamblului, la postarea „Unitate în diversitate ” un comentariu cu o fotografie din care să reiasă un exemplu de diversitate, (cum ar fi: o fotografie cu tine îmbrăcat în costumul altei naţionalităţi decât cea de origine, o poză în care ai îmbrăţişat, ai dat mâna sau pur şi simplu ai stat lângă o persoană/ grup de persoane, de altă etnie, naţionalitate sau religie).

ARATĂ CĂ EŞTI TOLERANT ŞI CĂ SUSŢII ROLUL VITAL AL COLABORĂRII CULTURALE

Conform rezoluţiei (57/249) Adunării Generale a ONU din 20 decembrie 2002, data de 21 mai a fost aleasă zi a diversităţii. Adunarea Generală ONU recunoaşte astfel legătura strânsă dintre protejarea diversităţii culturale şi cadrul larg al dialogului dintre civilizaţii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.