Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) intenţionează ca până pe 15 iulie să stabilească trasee scurte în apropierea localităţilor care să fie dedicate ambarcaţiunilor prietenoase cu mediul, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.
Mai mulţi operatori turistici care promovează turismul cu caiacele în Deltă au solicitat de mai mulţi ani asemenea trasee, însă până acum acestea nu s-au concretizat.
„Există solicitări ale comunităţilor locale şi agenţilor turistici să creăm trasee mai scurte în jurul localităţilor şi ne-am propus să le stabilim până pe data de 15 iulie. Noi am dori ca pe aceste trasee să se practice un turism cu bărci tradiţionale, la rame sau să se folosească motoare electrice, dar probabil că cerem prea mult acum”, a afirmat Munteanu.
El a mai spus că autorităţile locale sunt dispuse să sprijine concretizarea traseelor verzi din Deltă.
„În ultimele luni, am încheiat aproape 20 de protocoale cu primăriile din Tulcea şi Constanţa care se află în perimetrul Rezervaţiei. A fost ideea noastră de a încheia aceste protocoale care au mai multe obiective. Ele nu prevăd aceste trasee, dar sunt o bază de lucru”, a menţionat guvernatorul Deltei.
Munteanu a precizat, totodată, că săptămâna aceasta ARBDD va face public un regulament al activităţilor pe plajele din Rezervaţie.
Proprietarul unei ambarcaţiuni hibride utilizată pentru excursii în Delta, Marcel Mocanu, a declarat că barca ecologică este preferată de turişti.
„Am făcut un sondaj în rândul clienţilor şi i-am întrebat ce barcă le-a plăcut cel mai mult şi toată lumea a ales catamaranul hibrid, pentru că este lent, silenţios, stabil, oferă siguranţă, iar vizitatorii pot vedea în linişte natura. Barca hibridă are o autonomie de cel puţin 3 ore, un motor termic auxiliar, iar atunci când ajungem în fieful păsărilor, folosim doar motorul electric”, a precizat Mocanu.
Şi unele autorităţi locale din Rezervaţie vor să se implice în dezvoltarea infrastructurii verzi, iar Primăria comunei Jurilovca are un proiect cu un buget de 4,8 milioane de euro cu un asemenea obiectiv care s-ar putea încheia peste doi ani.
„Proiectul vizează dezvoltarea infrastructurii de agrement. Se vor amenaja 100 de locuri de acostare pentru bărci, o parcare pentru 50 de maşini şi va avea atât staţii de încărcare electrică pentru autovehicule şi şalupe, cât şi panouri solare”, a precizat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.
În Deltă, tot mai mulţi operatori turistici le oferă vizitatorilor posibilitatea de a se plimba în caiace pe canale şi lacuri, potrivit Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).
„Turismul ecologic trebuie să aibă o pondere tot mai mare în Deltă. Împreună cu ARBDD, operatorii turistici şi promotorul zonei, Ivan Patzaichin, vom pune mai mult accent pe mijloacele fără motoare, caiac, bicicletă. O garanţie a faptului că acest lucru se întâmplă este că tot mai mulţi operatori caută, chiar dacă nu-şi înfiinţează propriile baze de caiac-canoe, să încheie contracte cu cei care investesc în asemenea echipamente”, a afirmat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.
De altfel, luna aceasta, în Deltă ar putea avea loc şi primul test al unei bărci cu motor electric. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.