Contract de 27,5 milioane de lei semnat pentru cadastrarea a 173.000 de hectare din Deltă

Social

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a semnat, joi, un contract în valoare de circa 27,5 milioane de lei cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru înregistrarea imobilelor care aparţin instituţiei în evidenţele de cadastru şi carte funciară.

Contractul se va încheia în anul 2023, are în vedere proprietăţi de pe o suprafaţă de peste 173.000 de hectare din 116 sectoare cadastrale din 11 comune din judeţul Tulcea, iar acţiunea este considerată importantă de către guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.

„În paralel cu cadastrul, mai facem o operaţiune. În cadrul Planului de management, realizăm cartarea habitatelor. Cele două operaţiuni, de cartare a habitatelor şi de cadastrare, ne vor duce la o cunoaştere exactă a utilizării terenurilor, a proprietăţilor, a stării habitatelor şi nu vom mai avea sincope în autorizare”, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei.

Munteanu a mai spus că anul acesta se va realiza cadastrarea suprafeţelor ARBDD din Ceatalchioi, Valea Nucarilor, Chilia Veche, Grindu şi din oraşul Isaccea, valoarea totală a acestora fiind de circa 5,7 milioane de lei.

În context, guvernatorul Rezervaţiei a amintit că infringementul impus de Comisia Europeană în urmă cu câţiva ani din cauza lucrărilor realizate pe plaja de la Marea Neagră din oraşul Sulina ar fi fost evitat dacă ARBDD ar fi avut la vremea respectivă cartarea habitatelor şi cadastrul proprietăţilor.

Potrivit unui comunicat al ANCPI, instituţia din subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a alocat 27.586.150,66 de lei din veniturile proprii pentru realizarea lucrărilor de cadastru general în comunele C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Grindu, Murighiol, Pardina, Sfântu Gheorghe şi Valea Nucarilor, precum şi în oraşele Isaccea şi Sulina.

„Contractul semnat joi, 11 iunie, de ANCPI şi ARBDD prevede sumele care vor fi plătite anual pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor. Astfel, în anul 2020, ANCPI va deconta 5.731.488,04 de lei, în 2021 – 13.525.786,09 de lei, în 2022 – 3.338.371,78 de lei, iar în 2023 – 4.990.504,75 de lei”, se mai arată în comunicatul ANCPI.

Contractul de finanţare dintre cele două instituţii ale statului prevede că ARBDD trebuie să încheie contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

„Totodată, contractele încheiate de ARBDD pentru înregistrarea sistematică a imobilelor nu trebuie să depăşească preţul mediu pe hectar rezultat din achiziţiile de servicii de cadastru general realizate de ANCPI în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF), care este de aproximativ 160 de lei (TVA inclus)”, se mai specifică în comunicatul ANCPI.

De asemenea, pentru a beneficia de sumele prevăzute în contract, ARBDD trebuie să se asigure că lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2023. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.