Moscheea Babadag sau Geamia Ali-Gazi Pașa

Divertisment

Cel mai vechi monument de arhitectură musulmană de pe teritoriul României, Moscheea Babadag sau Geamia Ali-Gazi Pașa se află în localitatea Babadag din județul Tulcea, pe strada Geamiei nr. 2.

Ctitiorie a generalului Ali Gaza-Pașa, Moscheea este un monument istoric și de arhitectură religioasă construit în secolul al XVII-lea (1609-1610). Locul nu a fost ales întâmplător. Conducătorul de oști generalul Ali Gaza și-a mutat reședința în această zonă, pentru a putea contracara mai eficient mișcările țariștilor. 

Fermecat de dealurile acoperite cu păduri de stejar, salcâm și tei și de un izvor pe care îl considera sfânt, Ali Gaza a decis să ridice aici frumoasa moschee. 
Construită din piatră fățuită, pe un plan dreptunghiular, a fost prevăzută cu un monumental pridvor pe arcade și un minaret înalt de peste 20 de metri. În curte se găsește Mausoleul în care odihnește întemeietorul acestui lăcaș — Ali Gaza. 

Una dintre cele mai vestite lăcașe de cult musulman din România, Moscheea a trecut printr-un incendiu în timpul războiului ruso-turc, care i-au lăsat urme adânci, dar chiar și așa a atras până în anul 1989 mii de pelerini, fermecați de istoria de peste 400 de ani a lăcașului, dar și de peisajul de basm în care este amplasată.

A funcționat ca muzeu până în anul 1989, iar în perioada 1990-1999 a fost restaurată de o fundație din Turcia redându-i strălucirea de altădată. Cei care îi trec pragul pot admira în interior unele dintre cele mai frumoase decorațiuni sculptate în lemn din zona europeană și covoare persane vechi de sute de ani aduse din Turcia.

Moscheea Ali Gaza-Pașa face parte dintr-un ansamblu istoric medieval, ce găzduiește colecții de artă orientală decorative, lângă ea găsindu-se mormântul temutului pașă, care a iubit atât de mult zona, dar și Cișmeaua Kalaigi. Remarcabila Cișmea Kalaigia fost ridicată spre sfârșitul secolului al XVII-lea, de credincioși musulmani pentru a se spăla pe mâini înainte de rugăciuni. Este funcțională și în prezent, fiind alimentată directă de la un izvor natural, iar în popor se spune că cine bea apa din acel izvor nu mai părăsește Babadagul. 

Ansamblul istoric este completat de un han (sau caravanserai), un edificiu monumental aflat în curtea moscheei care a fost descoperit relativ recent, datorită săpăturilor arheologice și care a funcționat în secolele XVII-XIX. 

Prima clădire musulmană ridicată în România, rămâne unul dintre cele mai populare obiective turistice din această localitate a județului Tulcea, prin detaliile spectaculoase și frumos executate.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.