Peste 3.000 de viziere, confecţionate şi donate de reprezentanţii unui cabinet stomatologic

Social

Reprezentanţii singurului cabinet de stomatologie din municipiul Tulcea avizat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru intervenţii de urgenţă au confecţionat peste 3.000 de viziere pentru angajaţii instituţiilor implicate direct în acţiunile de prevenire şi combatere a răspândirii noului coronavirus şi sunt dispuşi să ajute în continuare entităţile care se confruntă cu problema lipsei echipamentelor de protecţie.

Cabinetul stomatologic număra înainte de declanşarea stării de urgenţă 26 de angajaţi şi avea circa 50 de pacienţi pe zi, iar acum personalul s-a redus de aproape patru ori, iar cel al consultaţiilor a ajuns la maximum 10 pe săptămână.

„Când am fost sunată de colegii mei de Unitatea de Primire Urgenţă (UPU) a Spitalului Judeţean care doreau viziere, am sunat în toată ţara, dar nu am reuşit să găsim nicăieri în România, iar termenele de livrare erau după jumătatea lunii aprilie. În acest context, am luat legătura cu o fabrică de lasere din Arad şi apoi am început să facem aceste viziere pentru noi şi apoi pentru unităţile medicale. Vestea s-a răspândit, iar la un moment dat 20 de persoane făceau aceste viziere”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul cabinetului, Denisa Tutunaru.

Ea îşi aminteşte că în primele două săptămâni membrii grupului lucrau până la ora 3 dimineaţa vizierele pe care le-au donat tuturor instituţiilor publice din Tulcea ai căror angajaţi sunt implicaţi direct în acţiunile de prevenire şi combatere a infecţiei cu noul coronavirus.

„Pe secţiile de psihiatrie, unde ni s-a spus că asistentele erau scuipate de bolnavi şi unde au fost distribuite aceste viziere, am înţeles că s-a plâns de fericire. Nu le venea să creadă că au fost ajutate. La UPU au fost imediat date în folosinţă”, a afirmat Tutunaru.

Printre cei care au lucrat la viziere s-a aflat şi recepţionera cabinetului de stomatologie, Alina Plângu.

„Soţul şi copilul m-au ajutat. Le-am făcut cu drag pentru colegi. Am lucrat în spital şi ştiu situaţia. Nu a fost nimic dificil în confecţionarea vizierelor. Greu este să-i convingi pe pacienţii care sună că problemele lor nu sunt urgenţe”, a afirmat Plângu.

Potrivit conducerii cabinetului de stomatologie, materia primă pentru 1.000 de viziere costă circa 1.300 de lei, în funcţie de furnizorul de produse, iar donaţiile se fac prin Asociaţia Adoptă o Dorinţă.

„Dacă există instituţii care au nevoie de sprijin, suntem deschişi să-l acordăm. Avem nevoie de numărul de persoane şi în câteva zile vor fi trimise vizierele. Vom continua să facem acest lucru până la sfârşitul pandemiei”, a mai spus Tutunaru.

De altfel, bucătăria cabinetului stomatologic a fost transformată într-un atelier de confecţionat viziere.

Potrivit sursei citate, 400 din vizierele produse la Tulcea au fost trimise şi spitalului din oraşul constănţean Medgidia, care tratează persoanele infectate cu noul coronavirus. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.