Rezervaţia transfrontalieră Delta Dunării devine trilaterală

Social

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a obţinut acordul UNESCO pentru înfiinţarea unei rezervaţii transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova, a anunţat guvernatorul Deltei, Ion Munteanu, în contextul împlinirii, marţi, a 30 de ani de la constituirea Rezervaţiei.

În momentul de faţă, Delta Dunării este o rezervaţie a biosferei transfrontalieră care include 60.000 de hectare în Ucraina şi 580.000 de hectare în România.

„De-a lungul timpului, am avut foarte multe proiecte bilaterale şi trilaterale. Ultimul dintre ele, Pan Nature, a avut ca obiectiv crearea unei rezervaţii şi în Republica Moldova, Rezervaţia Biosferei Prutul de Jos. Următorul pas pe care vrem să-l facem în cadrul acestei cooperări este să realizăm o rezervaţie trilaterală. Avem acceptul UNEOSCO pentru această acţiune”, a declarat Munteanu.

El a mai spus că, în toamna acestui an, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei va înnoi Diploma Europeană a Ariilor Protejate.

„În anul 2019, a fost o vizită a reprezentanţilor UNESCO şi ai UE care au evaluat modul în care s-a făcut managementul rezervaţiei de-a lungul timpului. Din ce date avem, totul a ieşit foarte bine şi se profilează o nouă diplomă”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei.

ARBDD va organiza, marţi, la Tulcea, o întâlnire cu autorităţile pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la constituirea Rezervaţiei, iar la Sulina va avea loc un eveniment la care au fost invitaţi elevi, profesori şi voluntari de mediu, participarea la acestea fiind limitată în contextul pandemiei cu noul coronavirus, potrivit sursei.

Împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Rezervaţiei este marcată la ora 9,30, pe faleza Dunării din Tulcea, şi de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 care va da startul primei ediţii a Caravanei Apele Unite ale României (AUR), organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în cadrul căreia câteva zeci de persoane vor parcurge în bărci cu vâsle distanţa dintre Tulcea şi satul Sfântu Gheorghe.

„Caravana AUR prezintă viziunea asociaţiei pentru practicarea turismului responsabil, făcut cu grijă pentru mediu şi cu respect faţă de biodiversitate, o lecţie despre cum trebuie vizitată Delta Dunării”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Constituită în anul 1990, inclusă în acelaşi an în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, dar şi în Reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei din cadrul programului Omul şi Biosfera al UNESCO, recunoscută un an mai târziu ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă, Delta Dunării este considerată de cercetători un muzeu viu al biodiversităţii.

Activităţile din această zonă au fost reglementate prin legea nr. 82/1993 care stabileşte şi rolul ARBDD. În anul 2008, Parlamentul României a decis ca data de 1 septembrie să fie Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Consiliul Europei acordă din anul 1965 Diploma Europeană a Ariilor Protejate acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa.

Delta Dunării este primul sit din România care a primit această distincţie în anul 2000, diploma fiind înnoită în anul 2005 şi 2010, potrivit datelor de pe site-ul ARBDD.

În România, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a mai acordat Diploma Europeană a Ariilor Protejate parcurilor naţionale Retezat, în anul 2008, şi Piatra Craiului, în anul 2006. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.