Muzeul Satului Dobrogean Enisala

Divertisment

Muzeul Satului Dobrogean Enisala sau „Gospodăria țărănească de la Enisala” este primul muzeu etnografic din județul Tulcea. Situat în centrul satului Enisala, pe șoseaua care leagă orașul Babadag de localitățile din zona lacului Razim, în imediata apropiere a cetății Enisala, este unul din cele mai vizitate obiective din județul Tulcea.

Găzduit într-o casă țărănească tipică, muzeul reprezintă o sinteză a gospodăriei tradiționale din nordul Dobrogei, de la începutul secolului al XX-lea conservată „in situ”, adică în mediul său natural. Aceasta păstrează structura gospodăriei țărănești cu toate anexele pe care le avea o casă din vremea aceea și cu foarte multe obiecte de patrimoniu, unelte agricole, obiecte casnice și mobilier, păstrând tradițiile locale și stilul de viață de la sat. 

Gospodăria țărănească de la Enisala a fost achiziționată în anii ’70 de fostul director al instituțiilor muzeale din județul Tulcea, Simion Gavrilă, care a și amenajat-o într-un muzeu deschis la începutul anilor 80.

Pot fi văzute aici toate obiectele de care se folosește un țăran dobrogean în viața de zi cu zi, de la prețuri și macate țesute la harnașamentul calului și căruțe pictate, tipic dobrogene, de la roata de tors lâna la războiul de țesut, de la undițe și năvoade la vasele și oalele din ceramică folosite în bucătărie și de la scule și produse de dogărie, fierărie, la albinărit, olărit. Sunt piese dobrogene, originale, rare, multe din ele din lemn, care sunt foarte bine conservate. 

De asemenea, pot fi văzute anexele tipice pentru o gospodărie din aceasta zonă: bucătăria și cuptorul de vară, grajdul pentru animale, porumbarul, șoproanele, fântâna.

Planimetria casei este cea tradițională, cu tindă centrală și două camere, și cu un chiler — o încăpere mică și joasă, aflată în spatele casei, pe post de cămară. Interiorul locuinței este ornat cu icoane și țesături foarte expresive relevând bogăția și frumusețea țesăturilor tradiționale. Compozițiile ornamentale, reprezentările stilizate și denumirile sugestive ale motivelor (pomișorii, miezul nucii, fetele, calul și călărețul) evidențiază valențe estetice deosebite. 

Începând din 2010, timp de patru ani, Muzeul a fost supus unui amplu proces de restaurare. Anexele, care aveau în viața satului o funcționalitate adecvată la practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor, fiind adăpost pentru animale, loc de depozitare a cerealelor sau a nutrețului pentru vite, a atelajelor și uneltelor, au fost reconstruite devenind spații de reprezentare a colecțiilor. 

Muzeul Satului Dobrogean Enisala a fost redeschis publicului la începutul lunii iulie 2014, primind câteva zeci de turiști din România și străinătate și rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tulcea, alături de Cetatea de la Enisala.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.