Spectacole de teatru de Ştefan Caraman, oferite online publicului

Divertisment

Scriitorul Ştefan Caraman, distins în anul 2006 cu premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului 2005, pregăteşte un roman de proză scurtă care ar putea fi influenţat de pandemia de coronavirus şi le oferă, în această perioadă, iubitorilor de teatru posibilitatea de a viziona online două spectacole care au la bază textele sale.

Primul spectacol, „Chat”, regizat de Dan Vasile, a fost deja făcut public pe youtube.com, iar al doilea, „Aeroport”, de Ion-Ardeal Ieremia, va fi prezentat online în perioada următoare de Teatrul Naţional Timişoara, care, de aproape 10 ani, găzduieşte această reprezentaţie.

„Înainte de pandemie, la Teatrul Dramaturgilor din Bucureşti, a avut loc o avanpremieră a spectacolului ‘Şase comedii uşoare pentru oameni trişti’, bazat pe cel mai recent text al meu, dar acum s-a oprit. După pandemie, cel mai probabil în toamnă, va avea loc şi premiera. Sunt un mare fan al lui Răzvan Vasilescu şi mi-am dorit foarte mult să-l am actor într-un text de-al meu. Şi uite că se-ntâmplă”, a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Caraman.

El a mai spus că, în momentul de faţă, lucrează la un roman care se va intitula cel mai probabil „Blues” şi nu a negat posibilitatea ca acesta să fie influenţat de pandemia de coronavirus.

„Cartea e gândită în ideea unui solist de blues, stil care presupune partea asta mai melancolică, mai profundă, lucruri care te afectează, aşa că e posibil să fie influenţată de perioada aceasta. Scriu destul de greu la ea, pentru că va fi una de proză poetică, să spun aşa, adică proză foarte scurtă cu o încărcătură poetică mai mare decât în mod normal, iar asta presupune anumite stări pe care nu le am tot timpul”, a menţionat Caraman.

Scriitorul tulcean şi-a exprimat încrederea că spectacolele de teatru nu vor fi afectate de situaţia actuală.

„Lumea se va întoarce la teatru şi nu văd ca teatrul să fie impactat prea tare de această perioadă”, a mai spus Ştefan Caraman.

Referindu-se la ultimul spectacol de teatru realizat pe un text al său a cărui premieră a avut loc în toamna anului trecut la Bucureşti, „Anti Love Story”, regizat de Cristian Bajora, scriitorul a apreciat glumind că ar trece rigorile ordonanţelor militare.

„Este primul spectacol independent în care apar 13 actori. În general, în spectacolele de tipul acesta apar doi sau trei actori, din motive financiare. Fiind făcut în regim de spectacol independent, este implicată foarte puţină scenografie, o bancă. Sunt cei 13 actori, iar dacă e să fabulăm un pic şi să intrăm în zona ordonanţelor militare, nu se întâlnesc mai mult de trei în fiecare scenă”, a afirmat Caraman.

Ştefan Caraman a publicat aproape 20 de volume de teatru, proză scurtă şi un roman. A primit cam tot atâtea premii literare, iar printre ele este premiul UNITER acordat în anul 2006 pentru cea mai bună piesă a anului 2005 „Colonia îngerilor”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.