Indemnizaţii compensatorii pentru avocaţii afectaţi de starea de urgenţă

Social

Activitatea membrilor Baroului Tulcea s-a redus semnificativ în ultima lună, iar situaţia este agravată de faptul că, anterior, numărul cauzelor pe care le reprezentau a fost redus pe fondul grevei magistraţilor.

Decanul Baroului Tulcea, Marilena Purice, a declarat, pentru AGERPRES, că sprijinul acordat de Guvern avocaţilor este cu atât mai bine-venit cu cât în fiecare iarnă numărul cauzelor este foarte redus.

„Densitatea populaţiei în judeţ este foarte mică, majoritatea clientelei este din Deltă, iar din noiembrie până în martie-aprilie, oamenii nu doresc să promoveze acţiuni din cauza transportului deficitar. În plus, infracţionalitatea nu este una foarte ridicată. Suntem obişnuiţi cu această situaţie, ne place meseria pe care o facem şi nu ne plângem”, a menţionat Purice.

Ea a mai spus că situaţia din acest an a fost una deosebită în contextul protestului magistraţilor, care a început în luna februarie.

„Am fost alături de magistraţi. Au fost luate dosarele care constituiau urgenţe, au fost complete de judecată care au înţeles situaţiile unor oameni, dar s-a constatat o scădere foarte mare a încasărilor, iar totul a culminat cu declanşarea stării de urgenţă, care pur şi simplu ne-a paralizat”, a afirmat decanul Baroului Tulcea.

Toate dosarele civile care nu sunt considerate urgenţe sunt suspendate în această perioadă, iar opt membri ai Baroului asigură săptămânal asistenţa juridică din oficiu, potrivit sursei.

Membrii Baroului Tulcea au primit din partea Uniunii Naţionale mănuşi, măşti de protecţie şi dezinfectanţi pentru a-şi desfăşura activitatea în această perioadă, iar Marilena Purice estimează că în toamnă se va înregistra un număr foarte mare de cauze.

„În perioada iulie-august, este vacanţă judecătorească şi cred că din septembrie va fi un număr mare de cauze”, a menţionat decanul Baroului.

Marilena Purice a precizat că, potrivit Ordonanţei 53/2020, avocaţii au dreptul la indemnizaţii compensatorii în perioada stării de urgenţă dacă veniturile înregistrate în luna pentru care solicită acest sprijin au fost cu cel puţin 25% mai mici decât media lunară a veniturilor de anul trecut, dar nu depăşesc câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea nr. 6/2020, respectiv 5.425 de lei.

Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru un avocat ar fi de circa 2.500 de lei.

Potrivit sursei citate, Baroul Tulcea numără 207 avocaţi.

În luna februarie, în timpul grevei magistraţilor, instanţele tulcene au judecat într-o singură zi pe secţia penală două din cele aproape 20 de cauze de pe ordinea de zi, însă numărul lor a crescut în perioada pandemiei de coronavirus la aproape 20 pe săptămână, în contextul ordonanţelor de urgenţă, potrivit Tribunalului Tulcea. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.