O nouă acţiune de populare cu icre embrionate de şalău în complexul Razim-Sinoe

Social

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) desfăşoară luna aceasta acţiunile de lansare a 1.000 de cuiburi embrionate de şalău în complexul lagunar Razim-Sinoe, 2020 fiind al şaptelea an consecutiv în care se desfăşoară o asemenea acţiune.

Potrivit unei adrese remise de ARBDD la solicitarea AGERPRES, acţiunea face parte din politica Administraţiei de refacere a stocurilor acestei specii şi costă 110.924 de lei, fără TVA.

„Sunt necesare populări pentru complexele lacustre din perimetrul Rezervaţiei, dar, din cauza fondurilor anuale limitate aprobate în bugetul instituţiei, ARBDD a realizat doar acţiuni de refacere a stocurilor prin introducerea de icre embrionate de Sander Lucioperca în complexul Razim-Sinoe, considerând atât ca prioritară această specie, cât şi viabilitatea unei populări în acest complex”, se arată în adresa citată.

Repopularea se realizează cu sprijinul asociaţiilor de pescari care au pus la dispoziţie reproducători.

Aceeaşi sursă menţionează că efectele acestor măsuri se vor observa în următorii trei sau patru ani, având în vedere faptul că masculii acestei specii ating maturitatea sexuală la trei ani, iar femelele, un an mai târziu.

Acţiunea de repopulare este realizată în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, iar specialiştii acestei instituţii amintesc în lucrările de specialitate că cea mai dramatică scădere a populaţiei de şalău s-a înregistrat în perioada cuprinsă între 1927, an în care s-au capturat 1.000 de tone, şi 1936, an în care s-au capturat 200 de tone.

Printre cauzele actuale ale declinului populaţiei de şalău din complexul lagunar Razim-Sinoe se află atât supraexploatarea resursei piscicole, cât şi lipsa continuităţii acţiunilor de populare cu şalău a complexului. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.