Aproape 80% din traseele din Deltă sunt colmatate

Social

Aproape 80% din traseele turistice din Deltă sunt colmatate, 20% din canale sunt închise, iar operatorii turistici speră să găsească modalităţi de a atrage fonduri din profiturile producătorilor agricoli pentru întreţinerea canalelor din rezervaţie.

Turismul în Deltă depinde de nivelul apei, care permite accesul ambarcaţiunilor pe canale, iar unii operatori afirmă că Dunărea înregistrează în această perioadă printre cele mai scăzute cote din ultimii zece ani.

„Suntem în situaţia în care nu ştim cum va fi sezonul. Cotele Dunării sunt foarte scăzute. Probabil că nu au fost în ultimii zece ani asemenea cote”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unei societăţi turistice din Tulcea, Radu Vasile.

Unii operatori turistici semnalează că majoritatea traseelor din Deltă sunt colmatate.

„La ora actuală, mare parte din trasee, aproape 80% sunt impracticabile, iar poate 20% din canale sunt închise spre Chilia Veche, Letea, CA Rosetti, Periprava. Dacă s-ar bloca un drum judeţean sau naţional, s-ar interveni imediat”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Turism Delta Dunării, Daniel Iluşcă.

Autorităţile de mediu din Tulcea au semnat la finele anului trecut contractele de finanţare pentru derularea a trei proiecte de decolmatare a circa 100 de kilometri de canale din Rezervaţie, însă lucrările propriu-zise este posibil să înceapă abia anul viitor.

„Acum, suntem în faza de achiziţie a unor servicii. Trebuie să ţinem cont de faptul că procedurile de achiziţie sunt destul de greoaie. În măsura în acre nu vom avea parte de contestaţii, poate pe parcursul anului următor vom începe şi lucrările propriu-zise”, a menţionat directorul executiv din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bâscă.

O altă posibilă soluţie pentru operatorii turistici ar veni din partea producătorilor agricoli din Rezervaţie, potrivit preşedintelui Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.

„Ar exista posibilitatea ca o parte din profiturile obţinute din agricultura ecologică să fie investite în deschiderea sau întreţinerea unor canale. Ar fi forma prin care agricultura ecologică ar putea susţine Delta Dunării”, a menţionat preşedintele Ţibuleac.

El a precizat, de asemenea, că această soluţie are nevoie de sprijinul autorităţilor judeţului şi al ARBDD, unii producători agricoli exprimându-şi deschiderea faţă de o asemenea idee.

AMDTDD intenţionează să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire cu producătorii agricoli pe această temă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.